Valgplakater bliver til designerlamper – fra lys idé til grøn handling

Et nyt pilotprojekt handler om at vise, hvordan samarbejde og iderigdom kan skabe et grønt grundlag, der kan udnytte jordens begrænsede ressourcer – så affald får et helt nyt liv i helt nye funktioner i stedet for at blive omsmeltet.

Hedensted Kommune og iværksætter-virksomheden Relife Studio har netop indgået et unikt samarbejde, hvor kommunens opgave er at indsamle og sortere valgplakater, så de kan blive til fine lamper – i stedet for at blive omsmeltet, som man plejer at gøre.
Den innovative idé til projektet opstod hos Relife Studio, da man manglede råmaterialer til lampeproduktioner, og på ganske kort tid blev der sat handling bag ordene.

Lige nu er det danske land indhyllet i farverige valgplakater med lovende budskaber fra nogle af landets kommende politikere. Grøn omstilling, miljø, genbrug, upcycling og bevarelse af naturens begrænsede ressourcer trækker de helt store overskrifter – for nutidens vælgere kræver handling og det med rette, når man kigger på verdens tydelige klimaforandringer.

Fra kolde lygtepæle til lune stuer
Men hvad mange af politikerne ikke ved er, at deres valgplakater nu indsamles og bliver genbrugt. I hvert fald hvis man har været forudseende og købt og trykt sine budskaber direkte på kanalplast.
”Det er de rene råvarer, der kan genbruges til nye ting – måske som lampe, en vase eller noget helt tredje, og det luner både på økonomien og på den grønne samvittighed,” udtaler stifter og designer Christine Hansson fra Relife Studio.

Blandingsprodukter – hvor for eksempel budskaber trykkes på papir, som efterfølgende klistres op på masonitplader eller kanalplast – er noget møg både for politikerne, da de ikke er vejrbestandige, men også for klimaet, idet de ikke kan skilles ad i rene fraktioner, og derfor går til forbrænding.

Normalvis har kommuner måttet betale for at få afhentet valgplakater, som nu i stedet for at blive omsmeltet vil indgå som råmateriale til nye produkter.
”Dette her er en god og inspirerende historie, som viser, at når vi samarbejder på tværs af fagligheder, offentlige og private – rent faktisk kan flytte noget, der kan rykke hen mod det cirkulære samfund og dermed undgå så stort et Co2 udslip,” udtaler Kasper Glyngø (A), Borgmester i Hedensted Kommune.

Upcycling – er ”spot on” i mere end en forstand
Relife Studio er født grøn og begreber som rethink, reduce, reuse, recycle ligger implicit i DNA´et.
Den unge virksomhed, der netop er kåret af Hedensted Erhverv som Årets Iværksættervirksomhed, vil gerne tage ansvar og inspirere andre til, hvordan man kan skabe en bæredygtig forretning og begrænse sit Co2 forbrug.

Produkterne tapper naturligt ind i et ekspanderende marked, hvor der er stor efterspørgsel på grønne, bæredygtige og upcyclede produkter – helt i tråd med tidens ånd. Begreber som ”køb og smid væk” og såkaldte ”lineære produktionsformer”, hvor ting kasseres og køres til forbrænding efter brug, står for fald efter mange års overproduktion og forbrug.

Hos Relife Studio løses problemer ved at skabe forandringer og tænke i nye baner. Der fokuseres på et holdbart design, der er gennemtænkt, så det ikke kun kan bruges igen, men også sikrer et lavere energiforbrug og en billigere drift til gavn for klimaet, kundernes økonomi og tryghed ved en mere bæredygtig fremtid.

Relife Studio udspringer fra moderkoncernen hl-repro a/s, der blandt andet laver storformatprint, eksempelvis valgplakater, og Relife Studio har en mission om at genbruge & upcycle affalds- og overskudsmaterialer bl.a. herfra.
hl-repro er en af verdens førende prepress/premedia virksomheder inden for emballageindustrien, specialiseret i leverancer af digitale løsninger samt højkvalitets trykforme.

Ved at inspirere og ved at tænke i cirkulære designs, mere genanvendelse og bedre håndtering af affald – bidrager både moderkoncern og Relife Studio til et mere bæredygtigt samfund.

For yderligere oplysninger:
Funder Christine Hansson på chansson@relifestudio.dk, tlf.: 60 41 51 23
Morten Christensen, leder, Miljø, Bygge og Erhvervsservice, Hedensted Kommune, tlf.: 79 75 56 56

Faktaboks
Relife Studio startede i november 2020 og er grundlagt af parret Christine Hansson og Andreas Petersen.
Lamperne findes i mange forskellige størrelser og designs – og produceres enten i bølgepap eller kanalplast. Kanalplast bruges bl.a. til valgplakater. Der er mange nye produkter og løsninger på vej – og dette sker helst i samarbejde og i partnerskaber med andre virksomheder og myndigheder.

Del på sociale medier