Louis Nielsen skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om øjensygdomme:
Den der lever skjult, lever godt. I hvert fald når det gælder øjensygdomme. Mange danskere oplever nemlig ingen symptomer, før det er for sent, og sygdommen har bidt sig fast. 80 procent af de personer, der inden for det senest år er blevet undersøgt og henvist videre i sundhedssystemet af optikerkæden Louis Nielsens uafhængige øjenlægenetværk, havde ikke oplevet symptomer på øjensygdomme, inden de gik til optikeren. Det understreger, hvor vigtigt det er at få tjekket sit syn.
Når man besøger optikeren, er det som oftest for at finde ud af, om man har brug for briller eller kontaktlinser – eller for at få tjekket, om ens synskorrektion stadig passer. Men i dag kan optikere via moderne teknologi faktisk også vurdere tegn på alvorlige øjensygdomme – og sende én videre i sundhedssystemet, hvis der er indikationer på, at noget er galt.
Louis Nielsen har, som den eneste aktør i den danske optikerbranche, tilknyttet et øjenlægenetværk, der undersøger patientsager fra kædens optikere. Siden opstarten i sommeren 2018 har netværkets 10 uafhængige, danske øjenlæger tilsammen vurderet knap 10.000 patientsager fra Louis Nielsens optikere landet over.
– Hele 80 procent af de patienter, vi har vurderet og henvist videre, havde ikke selv oplevet symptomer før besøget. Mange af dem gik blot til optikeren i en tro om, at de skulle have nye briller. Det understreger, hvor vigtigt det er at få undersøgt sit syn regelmæssigt for at kunne sætte ind overfor øjensygdomme i tide, siger Heidi Buchholt, der er klinisk chef hos Louis Nielsen.
Øjenlæger stiller krav til optikerne
Hver dag mister tre til fire danskere synet. Det anslås, at der cirka er 65.000 blinde og svagsynede i Danmark. Men sådan behøver det ikke at være, for med regelmæssige synstest kan hele 50 procent af alle synstab forebygges* – alligevel er det de færreste danskere, der får undersøgt deres øjne regelmæssigt. Mange af de danskere, der sendes i behandling efter et sundhedstjek i en af kædens butikker, har ikke tidligere været i berøring med sundhedssystemet i forhold til øjensygdomme.
Og det stiller krav til optikerbranchens egen sundhedsindsats:
– Nu hvor øjenlægenetværket har kørt i lidt over et år kan vi se, at de langt mere præcise og grundige henvisninger giver en kortere og mere effektiv sundhedsrejse for patienten. Jeg vil samtidig anslå, at der er en samlet offentlig besparelse at hente på op mod 25 mio. kroner, hvis resten af optikerbranchen fulgte trop, siger Danson V. Muttuvelu, der er øjenkirurg og ledende øjenlæge i netværket.
– Vi kan se, at 97 procent af de patienter, Louis Nielsens øjenlægenetværk har diagnosticeret og henvist til behandling ikke tidligere har været hos en øjenlæge. Det understreger vigtigheden i, at danske optikere sikrer deres kliniske indsats. På den måde vil danske optikere og øjenlæger sammen kunne skabe et langt bedre sikkerhedsnet for danske øjenpatienter, siger Danson Muttuvelu.
For få i Region Sjælland kommer til regelmæssige synstest
Hele 73 procent af indbyggerne i Region Sjælland mener, at synet er den vigtigste sans, men kun 61 procent får undersøgt synet regelmæssigt. Det viser tal fra en ny undersøgelse fra Analyse Danmark på vegne af optikerkæden.
– Alt for få i Region Sjælland går jævnligt til optikeren, selvom den generelle anbefaling faktisk lyder på hvert andet år. Og det til trods for, at vores egen undersøgelse viser, at 73 procent af folk i Region Sjælland anser synet som den vigtigste sans, fortæller Heidi Buchholt og fortsætter:
– Når vi nu samtidig ved, at mange rent faktisk ikke mærker symptomer på øjensygdomme, og at over halvdelen af danskerne ikke er klar over, hvor stor en forskel en enkelt synstest kan gøre, vidner det om, at der er behov for mere oplysning på området. Det er nødvendigt, hvis vi skal bremse udviklingen i antallet af blinde og svagsynede i Danmark.
*Kilde: Rapporten “Status på danskernes øjensundhed” lavet af Copenhagen Economics for Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen i 2018.
Om analysen: Undersøgelse foretaget i juli 2019 af Analyse Danmark på vegne af Louis Nielsen.
***
Kendt sangerinde kunne have mistet synet
Louis Nielsen tilbyder synstest med sundhedstjek – et såkaldt KompletSyn – som potentielt har bidraget til at redde 15 danskeres liv og bevaret synet hos adskillige tusinde personer. En af dem er Melodi Grand Prix-legenden Kirsten Siggaard. Hun kan takke et besøg hos optikeren for, at hun kom i behandling for en sjælden øjensygdom, der kunne have kostet hende synet på højre øje.
– Det, jeg troede, der blot skulle være en tur til optikeren for at få et par nye briller, endte med en tur på Rigshospitalet. Optikeren kunne konstatere nogle forandringer på nethinden, da han lavede et sundhedstjek af mine øjne, som fik ham til at slå alarm. På Rigshospitalet blev diagnosen stillet. Der var tale om en lille utæthed ved synsnerven, som gjorde at væske fra hjernen kunne sive ind i lommer i nethinden. Jeg kom hurtigt i behandling og i dag er mit syn oppe på 70-80 procent, fortæller Kirsten Siggaard.
Baseret på resultater fra Louis Nielsens og Dansk Blindesamfunds rapport samt fund i den nye undersøgelse af danskernes viden om øjensundhed, lancerer Louis Nielsen nu en kampagne, der skal udbrede kendskabet til, at synstab og øjensygdomme potentielt kan forebygges med en regelmæssig synstest og tilbyder gratis synstest til og med d. 2. november 2019.