Tal for 2020 viser et overraskende sprudlende iværksættermiljø – også konkurstallene er så lave, at det ikke rimer på krise. Ifølge Bo Rasmussen fra data- og analysevirksomheden Experian er der dog skyer i horisonten, men han roser virksomhedernes innovationsevne.
Hvis du havde sovet gennem hele sidste år og så på helt nye tal for konkurser og nyetableringer i 2020, ville det nok være vanskeligt at se den krise, som trak mange overskrifter i årtiets første år.
Der har været færre konkurser i Danmark i 2020 i forhold til 2019, og iværksættertrangen har også fået et markant boost i andet halvår oven på en negativ udvikling lige efter nedlukningen i foråret.
– I fjerde kvartal af 2020 var der 25 procent flere danskere, der kastede sig ud i et erhvervseventyr som selvstændig sammenlignet med samme periode af 2019. 8.452 virksomheder så dagens lys i kvartalet, som vi netop er kommet ud af, og det er jo ekstrem glædeligt i den nuværende situation, at iværksætterlysten er høj og generelt er på et niveau, der ikke adskiller sig meget fra 2019, hvor vi jo var i en højkonjunktur.
– Det ser ud til, at de danske virksomheder generelt har formået at være særdeles innovative under de forhold, som blev budt dem i 2020. Og nytænkning har helt sikkert også været et nøgleord for de mange nye iværksættere. Det forunderlige ved en krise er jo, at det skaber en masse nye dynamikker og lommer i markedet, som kan udnyttes til at grundlægge en profitabel succesvirksomhed, forklarer Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian, der står bag de to analyser.
Ændrede forbrugsmønstre tænder iværksætteri
Bo Rasmussen nævner eksempelvis webshops som et område, der har fået endnu større medvind i 2020 på grund af, at danskerne har været hjemme og købt rekordmeget på nettet.
Ifølge salgsdirektøren er det vanskeligt at sige, hvor de mange nye iværksættere kommer fra, men et bud kan være kombination af danskere, der i kølvandet på corona-krisen vil på markedet med nye produkter, samt en del danskere, der i 2020 har mistet deres job og derfor har valgt et erhvervseventyr, hvor de er deres egen chef.
Det er i øvrigt normalt, at kriser skaber nye dynamikker i erhvervslivet, og fundamentet for fremtidens vindere bliver ofte lagt i nedgangstider.
Konkurserne kommer – måske
Samlet er antallet af konkurser faldet næsten 35 procent fra 2019 til 2020. I alt drejede 5.585 virksomheder nøglen for sidste gang i løbet af 2020.
Konkurstallene har i det meste af det foregående år overrasket økonomer og andre eksperter gang på gang. Indtil videre er konkursbølgen udeblevet.
Men for Bo Rasmussen er det endnu for tidligt at tage den helt store rød-hvide klaphat på.
– Der er efter alt at dømme fortsat mange virksomheder, der bliver holdt kunstigt i live af de hjælpepakker, som det offentlige har hjulpet erhvervslivet med. Blandt andet blev en del betalinger til det offentlige udskudt i foråret 2020, men i løbet af foråret i år ser det ud til, at virksomhederne skal betale, og det kan måske være det vindpust, der vælter læsset for mange af de mest sårbare virksomheder, fortæller Bo Rasmussen.
Hvis vi omvendt skal tage positive briller på, kan de værste konkursscenarier måske undgås, hvis de offentlige beslutningstagere og långiverne skaber de rette rammer for at understøtte de mest pressede dele af erhvervslivet.
For Bo Rasmussen er det en mulighed, at nogle udsatte brancher vil opleve en opblomstring allerede i løbet af foråret og sommeren, hvis vi befinder os i en mere normaliseret udgave af Danmark, end tilfældet er nu. Det vil naturligvis være en fordel for samfundet og den enkelte virksomhedsejer fortsat at understøtte virksomhederne i de næste tre mørke måneder, hvis fornemmelsen er, at virksomhederne igen bliver bæredygtige i en ikke alt for fjern fremtid.
Det spændende bliver ifølge Experian-direktøren også at se, i hvilke brancher det opsparede behov kommer til at blive brugt.
– Vi kommer til at se et rebound, og det bliver spændende at se, hvor forbrugerne kommer til at bruge pengene, når samfundet åbner igen, fordi forbrugerne har pengene til en forbrugsfest – der kommer i øvrigt også en pose feriepenge igen til marts.
– Spørgsmålet er nok lige nu, at vi egentlig ikke ved, hvor mange urentable virksomheder, der bør gå konkurs. Og hvor mange virksomheder, der skal have hjælp på den korte bane for at komme ud på den anden side. Usunde virksomheder bliver jo ikke sunde, fordi det offentlige holder liv i dem, fortæller Bo Rasmussen.
Under alle omstændigheder er det sandsynligt, at vi kigger mod markant flere konkurser i løbet af 2021, end vi har set i 2020, men hvor slemt det bliver, afhænger af en lang række faktorer. Ifølge Experian-direktøren er krisens anatomi så uforudsigelig, at det er svært at være kategorisk, når vi ser ind i fremtiden.
Om Experian
Vi er verdens førende leverandør af data, analyser og statistiske modeller, der leverer data og analyseværktøjer til kunder i hele verden. Vi hjælper virksomheder med at styre kreditrisiko, forebygge svindel, målrette markedsføring og automatisere beslutningsprocesser. Vi hjælper også privatpersoner med at kende deres kreditværdighed og beskytte sig mod identitetstyveri. I 2019 blev vi for femte år i træk udnævnt af Forbes magazine som én af verdens mest innovative virksomheder.
Vi beskæftiger omkring 17.800 mennesker i 45 lande. Vores hovedkontor ligger i Dublin, Irland, med operative hovedkvarterer i Nottingham (UK), Californien (USA) og São Paulo (Brasilien).
Experian plc er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en del af FTSE 100-indekset. Den samlede omsætning for finansåret der sluttede 31. marts 2020, var 5,1 mia. $.
Læs mere her: http://www.experian.dk/