Vil du vide mere om, hvordan verden hænger sammen?
Man viser livestreaming fra Aarhus Universitet.

Kom og find en stol på Hedensted Bibliotek og få hjernen tanket op med spændende viden, når man transmitterer direkte fra foredrag på Aarhus Universitet.

Det foregår d. 28.02.23 klokken 19.00-21.00 på Hedensted Bibliotek

Der er fri entré og ingen tilmelding – bare mød op.

Aftenens emne:
Hvad Grønlands indlandsis lærer os

Aftenens forelæser:
Professor i glaciologi Dorthe Dahl-Jensen, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet

Om foredraget:
Hør om hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller om klimaet, klimaændringer, skovafbrænding, vulkanudbrud, industrialisering m.m. i historisk og forhistorisk tid. Via boringerne trækker forskerne søjler af is op, såkaldte iskerner. Disse iskerner viser fx at Indlandsisen har mistet masse de seneste tyve år som en reaktion på den globale opvarmning der er sket. Denne afsmeltning har bidraget til at det globale havspejl er steget.

Hvor meget vil havspejlet mon stige i fremtiden? Det giver de dybeste boringer, der når flere kilometer ned i lag af is der er mere end 100.000 år gamle, en idé om. De dybeste boringer i Indlandsisen finder fx is fra den sidste mellemistid, dvs. fra 130.000 til 115.000 år siden, kaldet Eem-tiden. Dengang var der 5 ⁰C varmere over Grønland end i dag, og smeltning af Indlandsisen i Eem-tiden bidrog med 2 m til den tids stigning af havspejlet.

På trods af den store afsmeltning lå der stadig en stor iskappe over Grønland i hele Eem-tiden. Man kan lære af Eem-tiden, da den er en vigtig analog til det klima, man vil få over Grønland allerede i år 2100.

Kilde

Foto: ABW
Del på sociale medier