Nextdoor skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om det nye initiativ:

Nyt initiativ fra nabolagsnetværket Nextdoor skal få medlemmerne til at række ud til hinanden denne jul

Alt for mange danskere føler sig ensomme, særligt her op til jul. Samtidig vil hele 62 % af alle danskere gerne lære deres naboer bedre at kende. At skabe meningsfulde relationer er et basalt menneskeligt behov, som Nextdoor nu vil imødekomme med initiativet “Hej Nabo”, der skal skabe mere opmærksomhed om ensomhed og styrke båndet mellem folk, der bor dør om dør.

Det private sociale netværk til naboer, der blev lanceret i Danmark tidligere i år, søsætter nu initiativet “Hej Nabo”. Ideen er enkel: at inspirere og motivere til at opbygge stærkere bånd til sine naboer og lindre følelsen af isolation og ensomhed.

Hele 350.000 danskere føler sig nemlig ofte ensomme, og ifølge undersøgelser er følelsen særligt slem på mørke triste vinterdage – ikke mindst i julen, som ellers på papiret er en hyggelig og social højtid [1],[2]. Samtidig ønsker hele 62 % af danskerne et bedre forhold til deres naboer, og mere end halvdelen er villige til at investere en time eller mere om ugen på at få et godt naboskab. Det viser en undersøgelse, som Dynata har udført for Nextdoor[3].

Conny fra Fredericia fandt død nabo

Invitationen til at blive en del af Nextdoor landede i Connys postkasse i august. Initiativet kom fra en nabo, hun på daværende tidspunkt ikke kendte. Samme dag fandt hun ulykkeligvis en anden af sine naboer død i lejligheden ved siden af. Da hun tømte denne nabos postkasse, lå der også her en invitation til Nextdoor. “Måske kunne invitationen have gjort en forskel for ham, ved at han kom i kontakt med sine naboer”, funderer hun.

Godt naboskab starter i det små

Af samme grund er Conny fra Fredericia en af de mange danskere, der gerne vil investere sin tid i at bygge stærkere relationer mellem naboer. Hun oplever nemlig, at det sagtens kan starte i det små. Det blev hun bekræftet i, da hun delte dette opslag med sine naboer på Nextdoor:

“Jeg har sat mit lille bord og 2 stole ned foran min lejlighed, fordi det er rart at sidde dernede i solen. Der står også en skål med frisk vand dagligt til alle hundene. Alle er velkomne til at sætte sig og ta’ et hvil og en snak. Mvh. Conny”.

Connys initiativ blev taget godt imod. Flere kommenterede på hendes opslag, og en nabo bankede endda på hendes dør med en julestjerne som tak for frisk vand til kvarterets hunde. “Hele min dag var reddet”, fortæller hun.

Sig hej til din nabo

Lige netop den slags handlinger kan være med til at bryde isen og skabe kontakt mellem naboer. Med “Hej Nabo”-initiativet vil Nextdoor opfordre medlemmerne til at engagere sig mere i dem, de bor ved siden af og skabe kontakt i den virkelige verden. En hilsen, når man møder hinanden på vejen, en invitation til en hurtig kop kaffe eller en gåtur – selv de mindste venskabelige gerninger i hverdagen kan gøre en stor forskel for alle – især for én, der er ensom.

“Det føles ikke naturligt for os at tage det første skridt og sige hej til en nabo, fordi vi ikke ønsker at genere dem. Alligevel ville det overraske de fleste at høre, når de kommer forbi det hej, hvor meget andre i virkeligheden er villige til at hjælpe”, siger Maral Kalajian, Head of community and partnership Nordic for Nextdoor i Danmark.

Nextdoor vil bygge bro

Hun forklarer, at over halvdelen af danskerne gerne vil hjælpe deres naboer, men at de ikke ved, hvem der har brug for hjælp, eller hvordan de skal hjælpe. Begge dele kan Nextdoor besvare: På appen kan medlemmerne bruge en skabelon, som Nextdoor har udfyldt på forhånd, og poste den i deres feed. I opslaget står der ganske enkelt, at man tager del i “Hej Nabo”-bevægelsen, og at man er der, hvis nogen har brug for det – eksempelvis til en gåtur eller en kaffesnak.

På den måde rækker medlemmerne ud til deres naboer generelt, og de, der har brug for det, kan tage imod den udstrakte hånd ved at svare på opslaget. Nextdoor har desuden lavet en flyer med inspiration til, hvad man helt konkret kan gøre for at hjælpe.

Bare ved at sætte ord på problemet, skaber man mere opmærksomhed omkring det og sender et stærkt signal til sine naboer. Det er Nextdoors håb, at initiativet kan være første skridt på vejen til at bryde tabuet omkring ensomhed.

 

Del på sociale medier