Cirka hver 12. bilist tager chancen og kører bil dagen efter en fest, selv om de er i tvivl om promillen. Værst ser det ud blandt de yngste bilister, hvor næsten hver 3. tager chancen.

Sommeren er fyldt med sociale arrangementer og fester, hvor der bliver drukket alkohol, og promillerne kan blive høje. Nogle gange så høje, at man også dagen efter en studenterfest, havnefest, byfest eller den gode festival skal lade bilen stå. For det kan tage mange timer at få promillerne ud af blodet.

Men det er ikke alle, der har tålmodighed til det. Otte procent af bilisterne siger i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Epinion, at de har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at kunne køre lovligt. Blandt de 18 til 24-årige bilister er det hele 29 % der svarer, at det har de gjort.

– “Det kan have store konsekvenser for den enkelte og andre i trafikken, hvis man kører til bageren, henter takeaway eller kører børnene til fodbold dagen efter en våd fest, hvor promillen stadig er for høj. Hvert år er der familier, der bliver ødelagt af spritkørsel, som kunne have været undgået”, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fokus på spritkørsel hele sommeren
For at få flere til at lade bilen stå, når de har drukket og har for høj en promille til at køre, sætter Rådet for Sikker Trafik og 62 kommuner i juli fokus på spritkørsel med den landsdækkende kampagne “Klar til et pust?”. Kampagnen vil kunne ses på hundredvis af plakater langs vejene og på Facebook, Instagram og Snapchat.

Kampagnen er også en påmindelse om, at i løbet af sommeren sætter mange politikredse ind med spritkontrol. Og det er der brug for. I sommermånederne juni, juli og august sidste år sigtede politiet 1.405 personer for spritkørsel, viser tal fra Rigspolitiet. Og en del af bilisterne, der sigtes for spritkørsel, bliver også taget om morgenen og formiddagen.

– “Der er desværre stadig mange, der tager chancen, og kører med for meget alkohol i blodet. Vores erfaring siger os, at spritbilister kan findes på vejene døgnet rundt, og derfor vil vi også gennemføre kontroller på eksempelvis søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus efter festen aftenen forinden”, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Lad bilen stå, hvis du er i tvivl
Mange kan have svært ved at regne ud, hvornår de er ædru nok til at køre efter en fest, da forbrænding af alkohol kan tage længere tid, end man forventer. Samtidig kan det være svært at huske præcis, hvor mange genstande man fik i løbet af en middag eller fest, hvor der blev hældt op i glasset flere gange.

Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du venter med at køre til ud på eftermiddagen efter en våd aften, og at du lader bilen stå, hvis du er meget træt eller i tvivl om din promille.

– “Er du i tvivl om din promille, så bør du ikke være i tvivl om, hvorvidt du skal køre. Så skal du lade bilen stå”, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarede fire ud af ti adspurgte, at de tror, at de kan speede deres forbrænding af alkohol op ved fx at danse, drikke vand, kaffe eller tage et bad. Men det er en myte, at man kan øge sin forbrænding af alkohol.

Så mange tager chancen dagen derpå:

Har du inden for det seneste år kørt bil dagen efter en “våd” aften, selv om du var i tvivl om, hvorvidt du stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt?
(herunder kan man se, hvor mange der svarer, at det har de gjort enten en enkelt gang, et par gange eller flere gange det seneste år):

Alle: 8 %
Mænd: 9 %
Kvinder: 7 %
18-24 år: 29 %
25-34 år: 11 %
35-50 år: 5 %
51-65 år: 5 %
66-75 år: 4 %
76 år eller derover: 4 %

Regioner:
Hovedstaden: 7 %
Midtjylland: 6 %
Nordjylland: 7 %
Sjælland: 10 %
Syddanmark: 9 %
(Kilde: undersøgelse blandt 2.176 bilister i 1. kvartal 2023 gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik).

Sigtelser for spritkørsel i månederne juni, juli og august 2022 (Kilde: Rigspolitiet):

Nordjylland: 151
Østjylland: 94
Midt- og Vestjylland: 175
Sydøstjylland: 133
Syd- og Sønderjylland: 132
Fyn: 140
Sydsjælland og Lolland-Falster: 120
Midt- og Vestsjælland: 125
Nordsjælland: 79
Københavns Vestegn: 76
København: 171
Bornholm: 9
I alt: 1.405

I perioden 2018-2022 mistede 156 personer livet i en spritulykke, mens 871 kom alvorligt til skade, viser tal fra Vejdirektoratet.

Foto: ABW
Del på sociale medier