Hermed et debatindlæg fra Jacob Mark (SF) om ”de glemte børn” og den ti-årsplan for psykiatrien som et bredt flertal i Folketinget står bag.

Vi har nu lavet en bred aftale om psykiatrien og den mentale sundhed i Danmark de næste 10 år. Fremover skal alle kommuner forpligtes til at tilbyde skolebørn og unge med angst eller depression hurtig hjælp. I dag kan der gå måneder og år, hvor børnene sidder derhjemme og venter på, at de får den rigtige hjælp. PPR og skolerne kan simpelthen ikke følge med. Nu bliver der sat en kvart milliard af alene til at sørge for, at børn kan få den hjælp, de har brug for. En lærer, jeg kender godt, kaldte engang de børn, der har siddet derhjemme i måneder med angst for ”de glemte børn.” Nu får de endelig støtte med den her aftale.

Selvom det kun er første skridt, så er det den rigtige retning. Fra regeringens udspil, hvor der var afsat 0,- kroner og så til nu: en aftale på 450 millioner det første år og så en halv milliard permanent! Det er også blevet skrevet ind, at der bliver brug for at diskutere yderligere penge fra år til år. Eksperter vurderer at en 10 års-plan for psykiatrien vil koste cirka 4,5 milliarder over 10 år. Derfor giver det mening med 450 millioner det første år. Så er der selvfølgelig også penge til et mere generelt løft af psykiatrien og til bosteder i Danmark. Ikke et stort nok løft – men en begyndelse – og det kommer jo sammen med de 600 mio. om året, der blev sat af i finansloven for nogle år siden. Politik handler om retning. Nogle gange kan skuden sejle hurtigere når først kursen er ændret.

 

www.ft.dk

Del på sociale medier