RfST skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om skolepatruljer:
Der bliver desværre kørt for stærkt på mange skoleveje. Men nu viser en ny undersøgelse, at bilisterne sænker farten, når de ser en skolepatrulje. I uge fem bliver skolepatruljer i hele landet hædret for deres arbejde i kampagnen “Den Sureste Uge”.
Hver eneste morgen står skolepatruljer i hele landet klar til at gøre trafikken sikrere for de andre elever. Det er der brug for, da der ofte er morgentravle mennesker, som kommer til at trykke lidt for hårdt på speederen.
I en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring har fået udarbejdet, svarer 18 procent af bilisterne, at de inden for de sidste tre måneder har overtrådt fartgrænsen en eller flere gange på en skolevej. Da politiet i uge to gennemførte kontrol på skolevejene, sigtede de flere end 3.300 bilister for at køre for stærkt på landets skoleveje.
Den gode nyhed er, at skolepatruljerne får bilisterne til reducere farten. I undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring svarer næsten 8 ud af 10 af de bilister, som har kørt for stærkt på en skolevej, at de altid sænker hastigheden, når de møder en skolepatrulje.
– Det skaber utryghed for børn og forældre, når der er nogle, som ikke overholder hastighedsgrænsen på skoleveje, men det er positivt, at bilisterne sætter hastigheden ned, når de ser en skolepatrulje. Det understreger vigtigheden af skolepatruljernes arbejde, og derfor bliver de fejret landet over i uge fem, siger Liv Knoblauch Jensen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
I hele landet har 53 kommuner meldt sig til kampagnen “Den Sureste Uge”, ligesom politiet bakker op, og ugen igennem bliver skolepatruljerne takket for deres indsats med skulderklap, varm kakao, morgenmad mv. ude på skolerne. Kampagnen opfordrer også forældrene og alle trafikanter på skolevejene til at give skolepatruljerne et stort smil og respektere deres arbejde.
Kampagnen, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring står bag, hedder “Den Sureste Uge”, da uge fem er en af de sureste uger rent vejrmæssigt at stå skolepatrulje. Det er en oplagt anledning til at hylde skolepatruljerne og give dem et ekstra skulderklap for deres indsats.
Tryghed i skolepatruljen
Når børn landet over tager refleksvesten på og stiller sig ud til vejen eller fodgængerfeltet med et skolepatruljehåndskilt for at hjælpe store og små sikkert over vejen, gør de det med stor ansvarsbevidsthed. Næsten alle eleverne oplever det at være i skolepatruljen som en vigtig opgave, og heldigvis er 9 ud af 10 trygge, når de udfører arbejdet i morgentimerne.
Samtidig oplever mange af eleverne, at de får mere selvtillid, får et bedre fællesskab med andre børn på skolen, bliver bedre til at færdes i trafikken, og at det er blevet lettere at stå tidligt op om morgenen.
– Når børn og teenagere ligefrem er glade for at stå tidligt op og arbejde frivilligt for deres kammerater, kan man roligt konkludere, at det er en god og berigende oplevelse at være skolepatrulje på trods af vejret i vintermånederne. Vi vil med Den Sureste Uge fejre deres arbejde og minde de sidste fortravlede bilister om, at de skal huske at udvise lidt ekstra hensyn over for skolepatruljerne landet over, siger Mikkel Klausen, CSR-chef i LB Forsikring.
Fakta om skolepatruljerne:
Skolepatruljeordningen blev startet på Amager i 1949.
I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
Det er eleverne i 5.-7. klasse, der er skolepatruljer.
En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
Skolepatruljerne arbejder frivilligt og ulønnet.
Fakta om undersøgelse af bilisters hastighed på skoleveje:
Epinion har i perioden 20. december 2019 til 6. januar 2020 lavet en undersøgelse blandt 1.226 bilister om deres trafikvaner ved skoler.
Spørgsmål: Er du i løbet af de seneste tre måneder kommet til at overtræde hastighedsgrænsen, når du har kørt bil på en skolevej? n:1.226
Ja, en enkelt gang / ja, 2-5 gange / ja, mere end 5 gange: 18 procent.
Nej: 73 procent
Ved ikke: 9 procent
Spørgsmål: Når du overtræder hastighedsgrænsen på en skolevej, sænker du så farten, når du møder en skolepatrulje? n:219
77% af bilisterne, der har mødt en skolepatrulje, mens de overtrådte hastighedsgrænsen, sænker altid farten når de møder en skolepatrulje.
Skolepatruljeelevers oplevelse i trafikken:
I en spørgeskemaundersøgelse gennemført af Rådet for Sikker Trafik i 2019 blev 2.854 skolepatruljeelever bedt om at svare på spørgsmål, der skulle afdække, om de var glade for og trygge ved at være i skolepatruljen. De svarede blandt andre på spørgsmålene herunder.
Jeg følger mig tryg, når jeg er skolepatrulje:
Helt enig/enig: 90,2 procent
Hverken eller: 8 procent
Helt uenig/uenig: 0,9 procent
Ved ikke: 0,9 procent
Jeg synes, det er en vigtig opgave at være skolepatrulje:
Hel enig/enig: 96,4 procent
Hverken eller: 3,1 procent
Helt uenig/uenig/ved ikke: 0,4 procent
Bliver du respekteret, når du er skolepatrulje?
Ja, af dem alle: 44 procent
Ja, af de fleste: 45,3 procent
Ja, men kun af få: 7,1 procent
Nej: 1,9 procent
Ved ikke: 1,7 procent
Kontaktinformation
Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik: 2811 5863.
Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 2572 7110.
Mikkel Klausen, chef for Kommunikation og CSR, LB Forsikring: 2428 2110.