Knap 9 ud af 10 mødre oplever at have dårlig samvittighed som en del af dagligdagen. Det viser Vores Børns nye familielivsundersøgelse.
Maden skal være økologisk og hjemmelavet, ungerne skal aktiveres uden hjælp fra Gurli Gris og arvingen må for alt i verden aldrig være det sidste barn i børnehaven. Der er mange uskrevne regler for moderskabet anno 2020. Men de skyhøje forventninger kommer ofte i karambolage med hverdagens realiteter, og det giver de fleste danske mødre dårlig samvittighed, viser en ny undersøgelse i magasinet Vores Børn.
Stort set alle forældre i Vores Børns familielivsundersøgelse, som næsten udelukkende er kvinder, bliver ramt af dårlig samvittighed. 87 procent oplever dagligt eller ugentligt at blive ramt af dårlig samvittighed. Og det er ikke småting, der kan få selvbebrejdelsen til at gnave.
79 procent af mødrene får dårlig samvittighed, hvis de er fraværende over for deres børn. 74 procent, hvis de råber ad deres børn. 59 procent, hvis de henter sent i institutionen. 55 procent, hvis de tillader meget skærmtid. 36 procent, hvis de arbejder for meget, og ligeledes 36 procent, hvis de serverer usund eller færdiglavet mad.
“Måske kan en del af forklaringen med den dårlige samvittighed skyldes, at kvinder stadigvæk ser ud til at være dem, som står for de fleste af de ‘usynlige opgaver’ i forhold til børnene. Mens mange deler de praktiske opgaver i hjemmet med deres partner, er det tit mor, der er familiens projektleder. Over en bred kam viser vores undersøgelse, at det er hende, der fx husker at bestille tid ved lægen, har styr på skiftetøjet og overfører penge til klassekassen. Det fylder naturligvis mentalt, og det kan give dårlig samvittighed, hvis man af og til ikke har styr på det,” forklarer Mette Hovmand-Stilling, chefredaktør på Vores Børn.
NØGLETAL FRA VORES BØRNS FAMILIELIVSUNDERSØGELSE
87 % af forældrene i undersøgelsen bliver enten dagligt eller ugentligt ramt af dårlig samvittighed.
79 %, hvis de er fraværende over for deres børn
74 %, hvis de råber ad deres børn
59 % får dårlig samvittighed, hvis de henter sent i institutionen
55 %, hvis de tillader meget skærmtid
36 %, hvis de arbejder for meget
36 %, hvis de serverer usund eller færdiglavet mad
33 %, hvis de sammenligner sig med andre forældre
21 %, hvis de lægger for mange aftaler ind i løbet af ugen, der handler om dem selv
Undersøgelsen
1.263 forældre med børn i alderen 0-10 år har deltaget i undersøgelsen, der er indsamlet i sommeren 2020. Undersøgelsen er gennemført af Egmont Publishings analyseteam for Vores Børn.