De skulle igennem ti forskellige knæ og syv forskellige fødder, før Daniel Wagners faste bandagist fandt den rigtige kombination til Vild Med Dans. Det er en af de hidtil største udfordringer, protesemageren har mødt. Det er ikke danseben, der laves flest af hos virksomheden Sahva, der har lavet proteser og andre hjælpemidler til mennesker med handicap i Danmark i 150 år. Så der skulle graves dybt, da atleten Daniel Wagner, som virksomheden også sponsorerer, blev en af årets deltagere i Vild Med Dans. Bandagist Toke Seir Novak har fulgt Daniel Wagner, der mistede benet ved en gymnastikulykke som fjortenårig.

Det er blevet til de Paralympiske Lege i både London, Rio, Tokyo og Sydkorea – og nu også dansegulvet i Vild Med Dans. Han er altid med på sidelinjen, og selvom han har lavet et væld af proteser og tekniske løsninger til atleten gennem tiden, har dansebenet været en af de største udfordringer. – Da Daniel kom og spurgte mig, om det var en god idé at deltage i Vild Med Dans, sagde jeg selvfølgelig ja. Jeg har altid syntes, at det er spændende at lave proteser til sport. Dans er noget helt andet, end det vi er vant til, for det er nogle helt andre bevægelser med mange flere vrid, fortæller Toke Seir Novak, der har været uddannet bandagist i 13 år, og hvis allerførste opgave var at lave en løbeprotese til Daniel Wagner. Ti knæ, syv fødder og flere ben Processen med at finde den rette løsning til en benprotesebruger i Vild Med Dans har været og er stadig en udfordring, da man ikke kan samle alle funktioner i ét enkelt ben, som kan det hele og passer til alle dansene. Toke og Daniel er derfor nødt til at afprøve forskellige knæ og fødder på forskellige proteser til de forskellige danse løbende. Toke og jeg gik i gang med forberedelserne, længe før konkurrencen gik i gang. Jeg var overrasket over den detaljegrad, der kræves i dans, og det var overvældende i starten. Jeg ville ikke kunne gennemføre uden støtte, opbakning og adgang til de forskellige komponenter, som vi har afprøvet hver gang, der har været en ny dans.

Tokes hjælp på rejsen er uvurderlig, og det, at han og resten af Sahva har været så fleksible uge for uge, er guld værd, siger Daniel Wagner. Sammen har han og Toke Seir Novak undersøgt, hvad de gør i andre lande og snakket med professionelle dansere, for at finde ud af, hvad kravene til danseproteserne skulle være, og der er blevet kombineret et væld af knæ og fødder undervejs. – Det sværeste er de danse, hvor man går ned i knæ. Der er ikke nogen motor i Daniels knæ, så han kan ikke rejse sig op fra en stilling nede i knæ, uden det bliver det klodset at se på. Foden er også uden motor, men kan indstilles i forskellige vinkler, men det er stadig svært at lave det, så det ligner, han sætter tåen i gulvet først eller går op på tåen til sidst i skridtet. Udfordringen er at få det hele til at se flydende og elegant ud, fortæller Toke Seir Novak. Håber på at inspirere Sideløbende med at Toke Seir Novak arbejder på at få protesen klar til nye danse hver fredag, skal der også optimeres og klargøres frem mod PL i Paris i 2024.

– Et vellykket PL er et, hvor jeg ikke skal lave noget som helst. Så ved vi jo, at det hele fungerer, som det skal. Lige nu fylder Vild Med Dans selvfølgelig stadig meget, og det skal det også. Hvis Daniel kan være med til at inspirere andre benamputerede til at komme ud og svinge protesen på dansegulvet, er det jo fantastisk, siger Toke Seir Novak. Sahva er med sine 150 års erfaring Danmarks største udbyder af kropsbårne hjælpemidler. Virksomheden har mere end 35 klinikker fordelt over hele landet, hvor dygtige specialister i kroppens bevægelighed hjælper amputerede til et liv i bevægelse. www.sahva.dk

Del på sociale medier