Friluftsrådet skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om havets natur:

Badevandstemperaturen er næsten lige så varm som luften denne sommer. Det giver gode betingelser for at tage på eventyr på og i havets natur. I Naturpark Vesterhavet og Naturpark Lillebælt – to af naturperlerne i Sommer i Vores Natur – kan du få nye oplevelser både over og under overfladen.

Nyd havets natur, foto. Friluftsrådet, Adam Grønne

Sommeren 2020 har endnu ikke budt på megen solbadning langs de danske kyster. Og kun de mest standhaftige får badet. Heldigvis er det stadigvæk muligt at få fantastiske oplevelser ved, i og på havet i Danmark.

Sommer i Vores Natur sætter i år fokus på 16 særligt udvalgte naturperler i Danmark. Og de mange aktiviteter, der finder sted her. To af naturperlerne er Naturpark Vesterhavet og Naturpark Lillebælt, der byder på vidt forskellige oplevelser med havet i centrum.

Store oplevelser i det lille bælt
Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset af smukke kystnære landskaber.

Naturen og landskabet ved Lillebælt er unikt. Det særprægede havområde indeholder lave og dybe områder, som mod nord indsnævres til en flodlignende rende med den stærkeste strøm i de danske farvande. Det udsætter kysterne for erosion, hvilket skaber helt særlige naturmæssige forhold med blandt andet sjælden værdifuld flora. Havbunden er unik og det skaber muligheder for helt særlige oplevelser.

“I Naturpark Lillebælt kan man opleve vandet og den kystnære natur. Man vandre, og man kan snorkle og dykke. Vi har også en af verdens tætteste bestande af hvaler – vi har nemlig masser af marsvin, der boltrer sig herude i Lillebælts strømmende vand,” siger Annemette Bargum fra Naturpark Lillebælt.

I Naturpark Lillebælt er der året rundt masser af oplevelser for både børn og voksne med vandet i fokus. Tag ud på egen hånd eller tag til et af de mange arrangementer, der afholdes i naturparken. I år er der særligt fokus på aktiviteter som en del af Vores Natur-projektet, og du kan derfor få endnu flere nye oplevelser såsom sejltur med undervandskamera, rejehop og krabbegang, afprøve stand up paddling og tage på kajaktur for begyndere.

Når tidevandet trækker sig
Vesterhavets natur er helt anderledes – men lige så propfyldt med oplevelser. Vesterhavet er vildt og kræver respekt. Men I Naturpark Vesterhavet findes også den nordligste del af vadehavet, og du kan blandt andet opleve havets daglige bevægelse i Ho Bugt – særligt ved øen Langli, som man kun må besøge to måneder om året fra 15. juli til 15. september. Man kan kun besøge øen og dens sæler og fugleliv via egen båd – eller ved at vandre derud ad ebbevejen, når vandet er trukket tilbage.

Når vandet er trukket tilbage kan man også gå på “jagt” efter andre af Vesterhavets dyr. De små, der gemmer sig under vandet – og under sandet: Børsteorm, sandorm, slikkrebs, knivmuslinger, dyndsnegle, eremitkrebs, hesterejer og nogle af de store krabber.

Er man til skattejagt, byder Naturpark Vesterhavet også på en helt særlig form for skat: Rav. Det rav, der skylder op på Vesterhavskysten er baltisk rav og er mellem 30 og 50 millioner år gammelt harpiks, formet af havet. Ravjagten er bedst i køligt vejr, for ravet flyder bedre, når vandet er koldt. Og så er der bedst chance for rav, når tidevandet har trukket sig tilbage.

Du kan finde arrangerede ture til både Langli og ravjagt i Naturpark Vesterhavet her.

Er man mere til aktiviteter oven på vandet, er Vesterhavet noget nær perfekt til eksempelvis windsurfing og stand up paddling – eksempelvis med udgangspunkt i Blåvand eller Henne Strand.

10 ideer til nye oplevelser på og i vandet
Prøv en snorkelsti
Prøv stand up paddling
Lær at sejle!
Windsurfing på Vesterhavet
Gå på jagt efter rav
Sov i shelter på vandet
Tag på østerssafari
Spot havets sæler og hvaler
Lær at undervandsjage
Tag på fisketur
Find vej til nye oplevelser
Sommer i Vores Natur er en del af det store projekt Vores Natur, der bliver skabt i tæt samarbejde mellem Friluftsrådet, DR, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer. Projektet er støttet af Nordea-fonden, AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.

 

Del på sociale medier